top of page

/ publicaties - mille miglia                                                                              - 2018 - 07 -

Overzicht 2018

. . . .

91ste Mille Miglia

 

Dit evenement van het rijdende museum is elk jaar voor duizenden liefhebbers van klassieke auto’s hét evenement om naar uit te kijken. Daar zijn verschillen-de redenen voor: de schitterende auto’s, waarvan er velen speciaal voor worden afgestoft. Het prachtige land Italië, met zijn geweldige streken en plaatsen. Het - meestal - uitstekende weer en de enthousiaste Italianen, die in grote getale uitlopen in steden en plattelandsdorpjes. En blijf je een paar dagen, dan is het overheerlijke eten en drinken in welke streek van Italië ook altijd een feestje bij de echte trattoria..

 

Tekst en foto’s: ‘nJoy Media - Henk J. Brouwer & Tjalle Beumer

 

 

Dure speeltjes

Ook dit jaar stonden er in de deelnemerslijst wel weer enkele bolides bij, die vermoedelijk diep uit de krochten van een landhuis tevoorschijn zijn getoverd. Een landhuis met een liefhebber, al is dat discutabel. Een echte liefhebber gaat immers gewoon door met de auto te “verslijten”, door er in te rijden. Of hij moet het zo zien, dat de Mille Milgia - helemaal uitgereden - genoeg slijtage voor de rest van het jaar betekent. Want laten we wel zijn…, zo’n Mille Miglia is en blijft een aanslag op mens en mechanica. Voor menig bezitter is de waarde van zijn bolide een reden er niet of bijna niet in te rijden. In de deelnemers-lijsten zie je enkele van dat soort exemplaren, zoals Ferrari’s, Maserati’s, maar ook een Fiat 8V Vignale levert gerust een 2 miljoen op en dan hebben we het niet over een zeldzame Porsche, Mercedes, Bugatti of Jaguar. Twijfelachtig volgers kenners is wat de duurste auto ter wereld ooit tot nu toe is. De Ferrari 250 GTO, geveild voor 60 miljoen pond of de Mercedes-Benz 300 SL Uhlenhout, waarvan de waarde wordt geschat op misschien wel boven de 100 miljoen...

 

Mille Miglia 2018 editie

Genoeg over de waarde van auto’s. De start van de Mille Miglia is elk jaar op donderdag, maar in feite begint het circus al op woensdag in de Fiera di Brescia. Dit is een grote hal waar de auto’s worden gekeurd en alles administratief wordt afgedaan. Wel prettig dat dit hierbinnen gebeurd, want er zijn al meerdere edities in het water gevallen door het gruwelijke weer en dat is altijd een belangrijke speler. Wie wil er nou in een open 1925 Bentley 3/4.5Ltr “Old Mother Gun” rijden, al is dat door het prachtige Italiaanse landschap. Hmm, en toch doen ze het. Zonder mopperen en als ze de finish halen zijn ze uitzinnig van vreugde. Die kick zal al dat andere wel doen vergeten. In de Fiera is het altijd gezellig druk. Iedereen verheugt zich natuurlijk op de dagen die komen. Bij de keuring zijn eigenlijk nimmer problemen, maar heftige discussies zie je regelmatig. Dan zit je in Italië wel goed. In deze editie werden wel weer verschillende onderdelen van de route gewijzigd. Zo is de benadering van San Marino veranderd en gaan de karavaan - na het historisch centrum van San Marino te hebben aangedaan - direct richting Sansepolcro, dus landinwaarts en niet nog een stuk langs de kust. Daarna gaat het via Arezzo naar het zuiden naar Cortona, Orvieto (waar een speciale proef werd gereden), Amelia en tenslotte voor de nacht naar Rome, Città del Vaticano. Op de terugweg in beginsel de bekende route maar na Siena werd San Miniato aangedaan om vervolgens richting de kust te rijden naar Luca, dicht langs de werkelijk schitterende regio van Parco Nazionale delle Cinque Terre, maar na Sarzana gaat het via de Passo della Cisa naar Parma. De laatste etappe is nagenoeg gelijk met o.a. een proef op het Autodromo di Monza. In de zondagnamiddag worden dan de eerste deelnemers rond de klok van 16:00 uur verwacht op de Via Venezia. Hier wordt de karavaan onthaald door de enthousiaste toeschouwers, sponsoren, fans, organisatoren, waaronder ook de marshalls, polizia en carabinieri worden gerekend, TV crews en fotografen. ‘nJoy Media stond weer vooraan!

 

Laantjes met Cipressen en pittoreske dorpjes

Als deelnemer is het makkelijk, want je krijgt een roadbook en gaan met die banaan… Als fotograaf of filmploeg dan wel liefhebber die van beiden (auto’s in -en- de omgeving) wil genieten is het moeilijker. Menig fotograaf weet natuurlijk wel wat plekken en - zeker als je alleen bent - een road-book achter het stuur lezen is geen sinecure. Volgen  lijkt een goede optie, maar is ook hard werken, met het risico dat je net dié éne auto voor dat kerkje mist. Kom je echter met zesduizend foto’s over vier dagen terug, dan zit daar áltijd wel iets fraais bij! Desenzano, San Marino, Radicofani, Siena en hun omgeving zijn enkele van die plekjes. Voor de liefhebbers om echt alleen maar de auto’s te volgen zijn er enkele passen, waar het dan ook ‘stikkes’ druk is met snelle Alfa’tjes, Abarths, gepimpte Fiatjes en de snellere duurdere jongen, zoals Ferrari’s, Zonda’s Porsches Pagani’s en de veelvuldig gespotte Mercedes AMG GT. Allemaal erg leuk om te zien, maar met name bij het dure nieuwe spul…: wat zitten daar een gekken tussen. Drie rijen dik voor een blinde bocht… brrr! Maar… een Ferrari 250 GT SWB met zijn 12 cilinders in de bergen zien en horen is toch wel dé ultieme ervaring. Dat mag dan ook een 750 Monza zijn of een Maserati 300 S.

 

De bestuurder van een Mercedes-Benz 710 SSK uit 1925 - met een dikke V6 7,1Ltr - zien zwoegen (spierballen kweken) bij een beetje bochtenwerk is ook een waar genoegen en gaaf voor een close-up… Onver-getelijk is de overwinning van de eerste editie van de Mille Miglia in 1927, behaald door de O.M. 665 Superba, ook al zo’n geweldenaar zij het met veel minder liters dan de SSK. Jammer is, dat het deelnemersveld nog te vaak over wegen met lelijke vangrails rijden, terwijl er voldoende alternatieven zijn. Enfin, het zal wel te maken hebben met de tijd die er dan mee gemoeid is om de 1600 mijlen af te leggen. In 1927 reden de winnaars in 21u04m48s’ een gemiddelde van 77,7km/uur. Snelst was Sir Stirling Moss in zijn Mercedes, die dezelfde afstand reed in 10u07m48s en was daarmee 32 minuten snelle dan de Argentijn Juan Michel Fangio uit Argentinië. Overigens zullen zij weinig oog hebben gehad voor noch de ractige omgeving noch de vele enthousiastelingen langs de weg…!

 

  • De foto’s rechts (#211 Ferrari 212/225 S Export Berlinetta Vignale t/m #80 Alfa Romeo Tipo B 2900 P3) werden genomen in de Arezzo regio, met het dal waarin het Lago Articiale di Montedoglio ligt - even ten noorden van Sansepolcro. Het is het grootste meer in Toscane en werd in de vroege jaren zeventig als kunstmatig bekken aangelegd door het blokkeren van de Tiber. Enkele kleine dorpjes rond het meer zijn Madonnuccia, San Pietro in Villa, Tizzano, Sigliano en Goretto di Formole. Het is een prachtige streek met vele kleine schilderachtige weggetjes met de bekende cipressen bij Azienda’s agricola. Voor verblijf kunt u terecht bij een van de vele agriturismo’s - tussen de even zo vele reservaten - als uitvalsbasis voor prachtige ritten in uw klassieker…

 

Fraaie ‘paardjes’ op Italiaanse ’s Heeren wegen

Ongetwijfeld al wel aangestipt in één van de vorige verslagen van Mille Miglia of andere evenementen: over smaak valt niet te twisten. Zo staat de één te kwijlen bij een onvervalste AMG GT, de ander voelt zijn hart te keer gaan bij het horen en/of zien van een Ferrari 488 Pista Spyder of FXX Evo, terwijl de collectioneur zich staat te vergapen bij een Bentley, Lagonda of Riley van ver voor de oorlog. De Mille Miglia gaat over oud en zéér oud. De oudst deelnemende auto is een Fiat 510 S uit 1923, de jongste is uit 1957. Een opsomming en indruk van al dat fraais in een overzichtje:

 

A.C. Ace (4), Abarth (3), Alfa Romeo (47), Allard (1), Alpine (1), Alvis (1), Amilcar (1), Arnolt (1), Aston Martin (16), Austin Healey (11), Autobleu (1), Bentley (6), BMW (4), B.N.C. (2), Bristol (2), Bugatti (15), Buick (1), Chrysler (4), Cisitalia (8), Citroen (1), Db Citroen (1), Delahaye (1), Ermini (3), Ferrari (14), Fiat (54), Fiat - div (10), Ford (2), Frazer-Nash (2), Gilco (3), Healey (8), HRG (1), HWM Jaguar (1), Invicta (1), Jaguar (34), Lagonda (4), Lancia (33), Lincoln (1), Lotus  (1), Maserati (9), Mercedes (31), MG (12), NASH HEALEY (6), O.M. (11), O.S.C.A.  (6), Oldsmobile (2), Panhard (1), Peugeot , (2), Porsche (28), Rally  (1), Renault (2), Riley (3), Rover (1), S.I.A.T.A. (9), Saab (1), Salmson (2), SAM (1), Simca (1), Singer (1), Stanguellini (3), Sunbeam (1), Talbot-Lago (2), Triumph (4).

 

Er werden 450 auto’s geregistreerd met #46 als hoogste startnummer. Als laatste staat de FIAT vermeld, met “div”. Dit zijn de modellen die zijn gebaseerd op o.a. de 750 Sport, als bijv. de Bandini, Dagrada, Zanussi, Patriarca en dergelijke exotische namen. Vergelijkbaar met huidige Italiaanse modemerken en dito schoenen. Een goed klinkende achternaam doet wonderen en bij gaat het vaak om opmerkelijk design. Ook onder de moterkap - waaronder de ‘paardjes’ schuil gaan verschillende auto’s onderling enorm. 40pk (‘paardjes’) of honderden pk’s, 500cc of dik 7Ltr. Maar het verschil bij beklimmen va de steile straatjes in San Marion of Radicofani, waar niet zelden blokken nodig zijn of geduwd moet worden… stel je voor zo’n Bentley of O.M. van een kleine duizend kilo of meer. Winnaar van de 2018 editie werd de equipe #85 - ALFA ROMEO 6C 1500 GS "TESTA FISSA" (1933) - Juan Tonconogy &Barbara Ruffini (RA), gevolgd door #30 ALFA ROMEO 6C 1500 SS (1928) - Giovanni Moceri & Daniele Bonetti (I) - Scuderia Alfa Romeo en de derde plaats was voor #39 ALFA ROMEO 6C 1750 SS ZAGATO (1929) - Andrea Vesco en Andrea Guerini (I) - Scuderia Villa Trasqua. Beste Nederlander werd #41 Lancia Lambda VII Serie (1928) - John & Rutger Houtkamp.

 

Mei is een prachtige maand in landen als Italië, met een aangename temperatuur en doorgaans veel zon, al bestaat de kans dat een van de Mille Miglia dagen zomaar verregend. Dat is eigenlijk overal al wel een keer gebeurd. In Brescia sta je dan op de Piazza della Vittoria als toeschouwer achter een dranghek in de stromende regen, als je bof onder een eigen paraplu of van een welwillende buurvrouw. Niet erg prettig en schuilmogelijkheden zijn er niet.

 

Als fotograaf of TV-crew is het helemaal afzien, want een paraplu kan niet en als je geen auto’s wilt missen…, ja dan is het een kwestie van regen trotseren met cape of poncho. Is het zonnig dan sta je zo in 25 tot 30 graden te bakken en 35 graden is ook mogelijk. Dan smaakt na een paar uur auto’s kijken dat drankje op een terrasje extra lekker. Redenen om naar de Mille Miglia te gaan? Even lekker weg natuurlijk, maar bovenal auto’s… werkelijk een rijdend museum. Mensen kijken! Werkelijk het kan altijd gekker. Vrouwen in duur uitziende bontjassen die rond paraderen en twee straten verder de jas in een tas stoppen en een fiets van het slot halen. Maffe hondjes… Mannen uitgedost als in lopen zij in de jaren 30 door Brescia, Siena of Rome. De Mille Miglia is langs de volledige ruim 1597km meer dan de moeite waard!III

© 2018 gepubliceerd 07-2018

bottom of page